Pumpkin Cheesecake
Pumpkin Cheesecake
Składniki:
Grahamowy spód:
141 g pokruszonych krakersów Grahamowych
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
6 łyżek masła, roztopionego
Masa serowo-dyniowa:
900g śmietankowego sera twarogowego, w temperaturze pokojowej
¾ szklanki cukru
½ szklanki brązowego cukru
1 puszka dyni Libby's 100% Pure Pumpkin
4 jaja w temperaturze pokojowej
2 ½ łyżki śmietany kremówki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 ½ łyżeczki mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki mielonych goździków
¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Wskazówki:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 C. Folią aluminiową dwukrotnie owiń dno i boki z zewnętrznej strony tortownicy 22 cm. Wymieszaj składniki na grahamowy spód aż do uzyskania masy ciasteczkowej, a następnie dociskając równomiernie wyklej nią dno tortownicy. Piecz przez 6 do 8 minut, aż lekko się zrumieni a w całej kuchni rozniesie się wspaniały zapach przypraw. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 C.
2. Przygotuj garnek gorącej wody do pieczenia w łaźni wodnej.
3. W misce zmiksuj na średnich obrotach ser, cukier biały i brązowy aż masa będzie gładka i kremowa (około 3 min) . Dodaj dynię i mieszaj, aż składniki się połączą . Dodaj jajka pojedynczo, w odstępach czasowych około 30 sekund. Dodaj śmietankę kremówkę i ekstrakt waniliowy i miksuj około 1 minuty. Dodaj cynamon, imbir, sól, gałkę muszkatołową, goździki, ziele angielskie i wymieszaj na niskich obrotach.
4. Wylej ciasto na przygotowany wcześniej spód. Umieścić tortownicę w większym naczyniu (brytfanna świetnie się do tego nada) i wlej do brytfanki wrzątek (do połowy wysokości tortownicy).
5. Piecz przez 55 do 65 minut. Krawędzie mają być sztywne, ale środek wciąż wilgotny. Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w piekarniku jeszcze przez 1 godzinę. Po upływie 1 godziny, wyjmij sernik z piekarnika, ostrożnie wyjmij z łaźni wodnej, zdejmij folię i umieścić sernik na kratce do całkowitego wystudzenia(na około 2 godziny). Po całkowitym wystygnięciu, wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 6 godzin (najlepiej na całą noc).
6. Podawaj z bitą śmietaną i syropem karmelowym.