Oryginalne amerykańskie "Pumpkin Pie"
Próbowaliście słynnego amerykańskiego placka dyniowego, tradycyjnie podawanego
na Halloween i Święto Dziękczynienia?
Kruchy spód z dodatkiem masła orzechowego oraz kremowa
masa z purée z pieczonej dyni, jajek i mleka skondensowanego.
A oto przepis :)
Potrzebujesz:
-
3/4 filiżanki cukru pudru
-
1 łyżeczka mielonego cynamonu
-
1/2 łyżeczki soli
-
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
-
1/4 łyżeczki mielonych goździków
-
2 duże jajka
-
1 puszka LIBBY'S 100% Pure Pumpkin
-
1 puszka mleka zagęszczonego
-
1 opakowanie surowego ciasta kruchego lub własnego wyrobu
(*przepis na spód z dodatkiem masła orzechowego poniżej)
-
Bita śmietana (opcjonalnie)
* Spód: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, pokrojone masło i smalec oraz masło orzechowe Reese's. Miksować mikserem przez około 1 minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami). Dodać wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto połączy się w jeden kawałek lub kilka mniejszych. Ciasto połączyć w jednolitą gładką kulę i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj cukier, cynamon, sól, imbir i goździki w małej misce. Wbij jajka do dużej miski. Wymieszaj z purée z dyni (możesz zrobić purée z dyni samodzielnie jednak jest to czasochłonne i wymaga umiejętności) i mieszanką cukru i przypraw.
Mieszając stopniowo dodawaj mleko zagęszczone.
Wyłóż formę do pieczenia surowym kruchym ciastem i wlej gotową mieszankę dyniową.
W rozgrzanym do 220° C piecz przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 175°C i piecz przez 40-50 minut lub do momentu, gdy patyczek włożony w pobliżu centrum będzie czysty. Ostudź na kratce przez 2 godziny. Najlepiej podawaj z bitą śmietaną.
Smacznego !
Produkty potrzebne do wypieku "Pumpkin Pie" znajdziesz poniżej.