Pumpkin Spice Latte

Składniki, 2 porcje:

• 4 łyżki syropu Pumpkin Spice Latte  (przepis poniżej)
• 2 podwójne espresso
• 250 ml mleka

do dekoracji: bita śmietana oraz mieszanka przypraw: tartej gałki muszkatołowej, mielonego imbiru w proszku, cynamonu, cukru wanilinowego, w równych proporcjach np. po 1/2 łyżeczki


 Zaparzyć kawę oraz spienić ciepłę mleko - przy pomocy  spieniarki. Do kubków z gorącą kawą wlać syrop (po 2 łyżki), wymieszać i polać (z wysoka) gorącym spienionym mlekiem. Udekorować bitą śmietaną, posypać mieszanką przypraw i polej syropem karmelowym.

 

Syrop Pumpkin Spice Lattes:

  • 1/3 szklanki Pure Pumpkin
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 1 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru



 

 

 

Połącz wszystkie składniki w rondelku i doprowadzić do wrzenia . Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu , aby mieszanka się nie przypaliła ( około 10-15 minut ) , a następnie zdejmij z ognia .
Gotowy syrop możesz przechowywać w lodówce, w szklanym pojemniku.
 

 
 




Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij