Pumpkin Cheesecake

Pumpkin Cheesecake

 

Składniki:

Grahamowy spód:

141 g pokruszonych krakersów Grahamowych   

3 łyżki cukru

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1/4 łyżeczki mielonych goździków

6 łyżek masła, roztopionego

 

Masa serowo-dyniowa:

900g śmietankowego sera twarogowego, w temperaturze pokojowej

¾ szklanki cukru

½ szklanki brązowego cukru

1 puszka dyni Libby's 100% Pure Pumpkin

4 jaja w temperaturze pokojowej

2 ½ łyżki śmietany kremówki

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 ½ łyżeczki mielonego cynamonu

½ łyżeczki mielonego imbiru

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

¼ łyżeczki mielonych goździków

¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

Wskazówki:

 

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 C. Folią aluminiową dwukrotnie owiń dno i boki z zewnętrznej strony tortownicy 22 cm. Wymieszaj składniki na grahamowy spód aż do uzyskania masy ciasteczkowej, a następnie dociskając równomiernie wyklej nią dno tortownicy. Piecz przez 6 do 8 minut, aż lekko się zrumieni a w całej kuchni rozniesie się wspaniały zapach przypraw. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 C.

 

2. Przygotuj garnek gorącej wody do pieczenia w łaźni wodnej.

 

3. W misce zmiksuj na średnich obrotach ser,  cukier biały i brązowy aż masa będzie gładka i kremowa (około 3 min) . Dodaj dynię i mieszaj, aż składniki się połączą . Dodaj jajka pojedynczo, w odstępach czasowych około 30 sekund. Dodaj śmietankę kremówkę i ekstrakt waniliowy i miksuj około 1 minuty. Dodaj cynamon, imbir, sól, gałkę muszkatołową, goździki, ziele angielskie i wymieszaj na niskich obrotach.

 

4. Wylej ciasto na przygotowany wcześniej spód. Umieścić tortownicę w większym naczyniu (brytfanna świetnie się do tego nada) i wlej do brytfanki wrzątek (do połowy wysokości tortownicy).

 

5. Piecz przez 55 do 65 minut. Krawędzie mają być sztywne, ale środek wciąż wilgotny. Wyłącz  piekarnik i pozostaw sernik w piekarniku jeszcze przez 1 godzinę. Po upływie 1 godziny, wyjmij sernik z piekarnika, ostrożnie wyjmij z łaźni wodnej, zdejmij folię i umieścić sernik na kratce do całkowitego wystudzenia(na około 2 godziny). Po całkowitym wystygnięciu, wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 6 godzin (najlepiej na całą noc).

 

6. Podawaj z bitą śmietaną i syropem karmelowym.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij