Oryginalne amerykańskie "Pumpkin Pie"

Próbowaliście słynnego amerykańskiego placka dyniowego, tradycyjnie podawanego

na Halloween i Święto Dziękczynienia?

Kruchy spód z dodatkiem masła orzechowego oraz kremowa

masa z purée z pieczonej dyni, jajek i mleka skondensowanego.

 

A oto przepis :) 


Potrzebujesz:

  • 3/4 filiżanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 duże jajka
  • 1 puszka LIBBY'S 100% Pure Pumpkin
  • 1 puszka mleka zagęszczonego
  • 1 opakowanie surowego ciasta kruchego lub własnego wyrobu 
    (*przepis na spód z dodatkiem masła orzechowego poniżej)
  • Bita śmietana (opcjonalnie)

 

 

 

* Spód: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, pokrojone masło i smalec oraz masło orzechowe Reese's. Miksować mikserem przez około 1 minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami). Dodać wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto połączy się w jeden kawałek lub kilka mniejszych. Ciasto połączyć w jednolitą gładką kulę i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

 

 

Sposób przygotowania:

Wymieszaj cukier, cynamon, sól, imbir i goździki w małej misce. Wbij jajka do dużej miski. Wymieszaj z purée z dyni (możesz zrobić purée z dyni samodzielnie jednak jest to czasochłonne i wymaga umiejętności) i mieszanką cukru i przypraw.

 Mieszając stopniowo dodawaj mleko zagęszczone.

Wyłóż formę do pieczenia surowym kruchym ciastem i wlej gotową mieszankę dyniową.

 

W rozgrzanym do 220° C piecz przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 175°C i piecz przez 40-50 minut lub do momentu, gdy patyczek włożony w pobliżu centrum będzie czysty. Ostudź na kratce przez 2 godziny. Najlepiej podawaj z bitą śmietaną.

 

Smacznego ! 

 

Produkty potrzebne do wypieku "Pumpkin Pie" znajdziesz poniżej. 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij